2018 Június 01

csigakrém ›  


Hatóanyagok, amelyeket száműznöd kell a kozmetikai polcodról

Napjainkban egyre gyakrabban fordul elő, hogy a különféle kozmetikai cikkek (nem csak krémek, de samponok, tus- és habfürdők, testápolók és szőrtelenítő termékek) különféle allergiás reakciókhoz vezetnek. Sőt, egyre gyakoribbak az olyan jellegű bőrproblémák, amelyek hátterében krónikus gyulladások állnak (pl. ekcéma), ezek esetében még nehezebb azonosítani a kiváltó okokat, mégis sokszor kiderül, hogy a nem megfelelő termékek használata okozza őket.
Sajnos a boltban kapható kozmetikumok sok olyan összetevőt is alkalmaznak, amely nem a hatékonyságához járul hozzá, hanem arról gondoskodik, hogy bizonyos állagú, színű legyen az adott termék vagy éppen eltartható legyen ennyi vagy annyi ideig. Az adalékanyagok térnyerése nagyon erőteljes volt az elmúlt évtizedekben világszerte, sikerük alapját az adta, hogy jól használható, vonzó küllemű termékek készülhettek a segítségükkel – és sajnos háttérbe szorultak (vagy elhallgatásra kerültek) az egészségre gyakorolt negatív hatásaik.
Ilyen adalékanyagok lehetnek az emulgeálószerek (a vizes és zsíros összetevők megfelelő keveredését segíti elő és megakadályozza a szétválásukat), az állományjavítók, gélképzők (sűrítik, krémesebbé, kenhetővé teszik a terméket), tenzidek és más habzóanyagok (gondoskodnak a termékek habzásáról), színezők, illatanyagok, kémiai antioxidánsok és konzerválószerek.
Hogyan ismerjük fel ezeket a termékekben? Az interneten már mindenfelé hosszú listákat találhatunk azokról az összetevőkről, amelyeket érdemes elkerülni. Ezekben a cikkekben részletes leírásokat is fellelhetünk arról, hogy melyik összetevő mit tartalmaz, miért káros, milyen problémákat okozhat a szervezetünkben. Helyhiány miatt itt most nem kezdünk hosszas felsorolásba, csak néhány támpontot szeretnénk adni.
Mindenképpen érdemes azokat az összetevőket kerülni, amelyek nevében felismerjük a halogénelemek (brom, chlor, jod vagy iod, és ida tartozik a triclosan is), nehézfémek (ólom, higany, kadmium) neveit. Kerüljük a parabéneket (methyl-, ethyl-, buthyl-, propyl-paraben), a formaldehideket és azokat a vegyületeket, amelyek formaldehidet adnak le (ilyenek a parabének is, de az EDTA is). Kerüljük a polyethylenglykol (más néven PEG) csoport tagjait is, BHT-t és a BHA-t, SLS-t, SLES-t is.
2018 Június 01

csigakrém ›  


Szerinted se fontos a precíz bőrápolás?

A legkülönfélébb indokokkal győzhetjük meg magunkat arról, hogy a bőrünket nem kell különösebben ápolni: még fiatalok vagyunk, nem kell belenyúlni a természetes folyamataiba, nem kell kemikáliákkal terhelni, elég tiszta vízzel lemosni stb.. A leggyakrabban a férfiak vannak azon az állásponton, hogy a borotválkozáson kívül más arctisztítási és – ápolási lépésekre nekik nincs szükségük. Ha te is a felsorolt csoportokba sorolod magad, akkor nyugodtan lépj tovább, nem neked írtuk ezt a cikket.
A precíz, alapos és hozzáértő bőrápolás mindenkinek fontos, tartozzon bármelyik nembe és legyen bármilyen korú. Fiatalabb korban természetesen karbantartó és megelőző jelleggel, kamasz- és felnőttkorban problémamegoldó és állapotfenntartó jelleggel, idősebb korban revitalizáló és fiatalító céllal.
Sajnos napjainkban mind a környezet és a levegő minősége, mind az életmód, mind a táplálkozás olyan mértékben megváltozott, hogy már nem hivatkozhatunk a „régi szép időkre”, amikor a lányok csak megmosták a patakban reggelente az arcukat és ragyogtak mint a Nap.
Az alacsony minőségű, túlfinomított és élettelen élelmiszerek fogyasztása, a rendszertelen táplálkozás és a megfelelő mennyiségű víz bevitelének elhanyagolása már egészen fiatal korban is meglátszik a bőrön. A környezeti ártalmak (koszos levegő, koszos-bacis kézzel a bőrfelület érintése, műszálas ruhák és fehérneműk hordása) szintén elkerülhetetlenek szinte bármely életkorban. Az életünkre telepedő stressz, a lelki nyomás pedig egyre fiatalabb életkorban is jellemzővé válik.
Vannak időszakok, amikor azért van szükség okos és céltudatos ápolásra, mert az adott életkor bőrproblémái nem csak kellemetlenek és/vagy csúnyák, de lelki oldalon is sokat ronthatnak annak a lelkiállapotán, akinek meg kell küzdenie velük. Ilyen például a kamaszkor, amelynek során nem mindegy, hogy négy-öt pattanás „díszíti-e” a delikvens arcát, vagy az egész ábrázata gyulladt, vörös és taszító.
A bőrápolás területén nem az a kérdés, hogy csináljuk-e, hanem az, hogy mivel. Mindenképpen érdemes természetes alapú termékeket választani, hiszen a kemikáliákat és mesterséges adalékanyagokat tartalmazó ápolók lehet, hogy rövid távon hatásosak, de hosszú távon nagy károkat okozhatnak. Nem csak a bőrben, hanem az egész testünkben is.
2018 Június 01


Bizarr alapanyagok a kozmetikában 2.

Ha már a nyálnál tartunk, következzen a fecskefészek, amelyet – kevesen tudják – egy bizonyos fajta fecske a nyálából épít. Ez az alapanyag, amelyből a híres-hírhedt leves készül, és mindkét fajta felhasználás egyazon gyökérből táplálkozik: a fecskefészek (vagy fecskenyál) meglepően gazdag beltartalmából. A fecskefészeknek semmilyen különösebb íze nincs, annak, hogy levesként olyan nagy hírnévre tett szert, az az oka, hogy legyengült állapotban (betegség vagy lábadozás során) hozzájárulhat a szervezet regenerálódásához, az immunrendszer helyreállításához.
A fecskefészek gliko-proteineket és aminosavakat tartalmaz, emellett bővelkedik antioxidánsokban, így siet a betegeskedők segítségére, de ezzel működik közre a bőr regenerációjában is. A fecskefészek kivonatában magas az ún. EGF, azaz epidermal growth factor, magyarul a felhám növekedési faktora, amely a receptorához kapcsolódva megújulásra serkenti a bőrsejteket, hozzájárul azok regenerációjához, az új sejtek születéséhez.
A felhám sejtjeinek magas szintű ápolása hozzájárul a bőr barrier-funkciójának javulásához, amely egyrészt a bőrben megtalálható fontos anyagok visszatartásáról szól (víz, elektrolitok), másrészt a bőr felületére kerülő káros anyagok felszívódásának megakadályozása a célja.
A következő furcsa alapanyaguk a lóháj vagy lózsír valamint a disznózsírból kivont kollagén. Az előbbi azért fontos a bőrünk számára, mert nagy arányban tartalmaz esszenciális zsírsavakat (mint pl. az Omega-3 és -6), az utóbbi pedig annyira hasonlít az emberi molekulák felépítéséhez, hogy gyakorlatilag be tudja tölteni a helyüket.
A kecske és szamár teje nem teljesen ismeretlen a szépségápolással foglalkozók számára, gondoljunk csak Kleopátrára, aki ezekben fürdött, hogy hosszan megőrizze a szépségét. Hatékony szerek ezek, hiszen rendkívül magas a kollagén- és hyaluronsav tartalmuk, továbbá lecitint és cermadiokat is tartalmaznak. Ezek az összetevők kisimítják és mélyen táplálják a bőrt, gondoskodnak a rugalmasságáról.
2018 Június 01

csigakrém ›  


Bizarr alapanyagok a kozmetikában 1.

A kozmetikai ipar – ez kétségtelen – folyamatos innovációt él. A kutatók egyfolytában keresik az újabb és újabb alapanyagokat, amelyek mindig hatékonyabbak korábbi társaiknál. Az se baj, ha ezek az alapanyagok meghökkentőek vagy visszataszítóak, hiszen az ember a szépségért sok mindent bevállal.
Néhány évtizeddel ezelőtt, még az internet hőskorában keringtek fotók olyan szépülésre vágyó hölgyekről, akiknek az arcán csigák vonszolták házaikat komótosan fel-alá, azóta bebizonyosodott, hogy a csiganyál igen hatékony a bőrápolásban, és azóta a módszert is tökéletesítették: krémek alapanyagává tették ezt a cseppet meghökkentő, de annál könnyebben elérhető összetevőt.
Ázsiában csigafarmokon tenyésztik a nyálat termelő csigákat, állatbarát módon gyűjtik a nyálukat, amelyek már többféle kozmetikum alapanyagát is alkotják. Bár a krémhasználók imádják, a tudósok is rávetetették magukat a témára, így derült ki, hogy a csiganyál fertőtlenítő, sebgyógyító, gyulladáscsökkentő hatóanyagok mellett, számos egyéb jótékony összetevőt is tartalmaz. Ilyen például a mélyhámlasztást előidéző AHA-sav, amely használat után teljes bőrmegújulást idéz elő.
A csiganyálban van még ránckisimító, bőrpuhító, mélyen hidratáló összetevő is, amely csodálatosan simává varázsolja a bőrt. Tartalmaz még elasztint, allantoint, sőt serkenti a bőr saját kollagén- és elasztintermelését (ez már tudományosan bizonyított), amely a bőr feszességéért, rugalmasságáért felelős. Vitaminjai és ásványi anyagai revitalizálják a bőrt, miközben az elszíneződéseket is csökkentik.
A csiganyál mellékhatásoktól mentes és allergiára sem kell tőle számítanunk. Ugyanakkor ha ilyen kozmetikumot választunk, alaposan járjunk utána, hogy milyen minőségű csiganyál van benne és milyen arányban. Ez ugyanis nagyon fontos a hatékonyság szempontjából. Egyetlen apró kellemetlenség, amelyre esetleg számíthatunk a használat során, hogy az AHA-savas hámlasztás miatt kissé kipirul a bőr, de ez velejárója a mélyhámlasztásnak, és a bőrnyugtató hatóanyagok jelenléte gondoskodik a gyors gyógyulásról.